De stem als sleutel tot belevingsgericht contact

Algemene info

Locatie: Antwerpen

06/10/2011 09:30 - 25/11/2011 00:00

De zesdaagse opleiding ‘stem als sleutel in belevingsgericht contact’ is vooral een praktijkgerichte training in het beter leren omgaan met mensen met dementie.

Vanuit een muzikale vooropleiding, een toevallige samenwerking met Naomie Feil (validation) en een sterke nieuwsgierigheid naar communicatietheorie, creëerde Marianne Hartmann een eigenzinnige methode die leidt tot belevingsgerichte communicatie. In Frankrijk en Zwitserland kon zij deze methode met succes implementeren in de zorg voor mensen met dementie. Nadine Praet en Annemie Van Neck van resp. de regionale expertisecentra dementie Paradox (Gent) en Meander (Dendermonde) geven onder supervisie van Marianne Hartmann de training in Vlaanderen.

Het is een hele uitdaging om communicatie met mensen met dementie vlot te laten verlopen. Vaak vertrekken we daarbij vanuit onze eigen logische werkelijkheid en slagen we er niet in om mee te gaan in de chaotische wereld van de persoon met dementie. Dat leidt tot kortsluiting. Kortsluiting die zich vaak manifesteert in wat wij dan maar benoemen als moeilijk hanteerbaar gedrag. Op deze manier leggen we de verantwoordelijkheid van een al dan niet geslaagde communicatie bij de persoon met dementie.  Niet de mens met dementie, maar wel zijn begeleider dient hierin de verantwoordelijkheid te dragen.

Alle aspecten die belangrijk zijn om communicatie met deze doelgroep te laten slagen, worden in deze training effectief geoefend:

  • Hoe kan ik actief luisteren naar de emotionele boodschap van een persoon met dementie?
  • Hoe benader ik een persoon op een affectieve, warme manier met voldoende respect voor zijn persoonlijke ruimte?
  • Op welke manier kan ik betekenis zien en waarde geven aan het gedrag van een persoon met dementie?
  • Hoe kan ik de emoties van een persoon met dementie ondersteunen?
  • Hoe kan ik in een conflict  professioneel reageren met een grote betrokkenheid en toch mijn eigen emoties onder controle houden?
  • We werken aan een relationeel zorgplan, waarbij de levensgeschiedenis, de verlieservaring en de noden van de persoon met dementie centraal staan?

“Wat moet ik dan doen?" zei het prinsje.“Je moet veel geduld hebben”, antwoordde de vos. “Kijk, je gaat eerst een eind van me af zitten. Ik bekijk je eens tersluiks en jij zegt niets. Woorden geven maar misverstand…”

uit De Kleine Prins van A. De Saint-Exupéry

Doorgaans communiceren wij via taal. Dat denken we tenminste. We gaan daarbij voorbij aan het belang van de stem: intonatie, volume, ritmiek, tempo, dynamiek; Kortom, elementen uit de muziek. Muziek maakt sinds het begin der tijden deel uit van de mensheid. Muziek stelt de mens in staat om het onuitdrukbare in zijn bestaan toch uitdrukking te geven: Gevoelens kunnen gevat worden in een geruststellende muzikale structuur. Bij mensen met dementie haalt de gevoelswereld het op de rationele wereld. Daarom is werken met de muzikaliteit van de stem bij mensen met dementie zo krachtig.

Cursisten ervaren in deze training de kracht van muziek. Ze leren schroom te overwinnen en zelf te zingen of te neuriën vanuit de juiste emotie om zodoende een affectief contact mogelijk te maken.

We geven ook ruim aandacht aan de lichaamshouding. Ankeren en centreren zijn hierbij het uitgangspunt en ook dat vraagt ‘ervaren en oefenen’. Vanuit een geankerde en gecentreerde positie kan er verder worden gewerkt aan een houding die veiligheid en verbondenheid uitstraalt.  

De zesdaagse training is een aaneenschakeling van oefeningen die we samenvatten in een reeks van kleurige, schematische fiches als ‘reminders’, telkens met een verwijzing naar achterliggende theorie. 

 Een impressie in het filmpje hieronder:

Data

De opleiding vindt plaats op volgende dagen:

  • 6 en 7 oktober 2011
  • 27 en 28 oktober 2011
  • 24 en 25 november 2011

telkens van 9.30 u. tot 17 uur.

Het cursusbedrag omvat een syllabus, broodjeslunch en drank voor de pauzes en tijdens de lunch.

 

Wegbeschrijving

De opleiding gaat door in het Woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Antwerpen in Antwerpen.
Dit is gelegen aan de Pieter Van Hobokenstraat 3. Je kan parkeren in de rechter parkeergarage van het woonzorgcentrum. Neem een parkeerbonnetje. Je krijgt een ticket na de opleiding om de parking te verlaten.

Met het openbaar vervoer komen is aangewezen. Het Woonzorgcentrum ligt op wandelafstand van het Centraal Station.

 
Grotere kaart weergeven

Login

Registreren

Wachtwoord vergeten?