Dementia Care Mapping
Inhoud
Tijdens deze vierdaagse (Nederlandstalige) opleiding leer je wat Dementia Care Mapping inhoudt en hoe je er zelf mee kan werken. Je krijgt een introductie over de manier waarop je met de resultaten aan de slag kan in je eigen voorziening. Naast theoretische uiteenzettingen zijn er heel wat oefenmomenten waarin je je de methode eigen kan maken. De opleiding wordt afgesloten met een schriftelijke proef waarin je de nieuw verworven competenties om met Dementia Care Mapping te werken kan aantonen. Deelnemers die slagen in deze proef ontvangen het certificaat van ‘Basisgebruiker Dementia Care Mapping’, erkend door de Universiteit van Bradford (UK).
Tom Kitwoods persoonsgerichte zorgvisie ligt aan de basis van Dementia Care Mapping. Hij ontwikkelde deze visie vanuit een oprechte bekommernis om de zorg voor mensen met dementie ruimer te zien dan louter vanuit een medisch zorgperspectief waarbij de zieke té sterk herleid wordt tot zijn ziektebeeld.
Persoonsgerichte zorg is een basishouding in de dagelijkse zorg waarbij communicatie en in relatie gaan met personen met dementie centraal staan. Respect en waardering voor alle mensen, ongeacht leeftijd of beperking, zijn de belangrijkste uitgangspunten van deze zorgvisie. Een persoon met dementie wordt benaderd als een unieke persoonlijkheid.
Persoonsgerichte zorg is veel ruimer dan taakgerichte zorg. Men komt niet alleen tegemoet aan de fysieke noden van personen met dementie, maar ook aan hun individuele, emotionele en psychische behoeften in alle stadia van het ziekteproces. Goede zorg kan pas dan geboden worden wanneer er inzicht is in het gedrag van mensen. Zelfs wanneer het gedrag in de loop van het dementieproces moeilijker te vatten wordt, blijft men op zoek gaan naar begrip en inzicht.
Dementia Care Mapping helpt ons om de basiselementen van persoonsgerichte zorg te vertalen naar de praktijk. Het is een aangewezen instrument om de aangeboden zorg te analyseren en de evolutie in het zorgproces te evalueren. Daarnaast krijgt men een gedetailleerd beeld van de wijze waarop een persoon met dementie de geboden zorg ervaart. Dementia Care Mapping is dus een aangewezen instrument om tevredenheid en welbevinden te meten bij mensen met dementie. De resultaten van een observatiesessie zijn een concreet uitgangspunt voor kwaliteitsverbeterende projecten in de zorg voor en begeleiding van mensen met dementie.
Op het einde van de opleiding wordt de leerstof geëxamineerd. Als je daarin slaagt krijg je een attest dat je tot DCM-mapper maakt. Het examen wordt tijdens de opleiding goed voorbereid.
Docenten
Hilde Vermeiren, psychologe en projectmedewerker, trainer persoonsgericht werken en Dementia Care Mapping
Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Data en locatie
Antwerpen > Dinsdag 25 mei, woensdag 26 mei donderdag 27 mei en vrijdag 28 mei 2021.
Elke opleidingsdag start om 9 uur (onthaal vanaf 8u30) en eindigt om 16 uur.
De opleiding gaat door in de lokalen van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen (3de verdieping), Lokkaardstraat 8, 2018 Antwerpen.
Betalingsvoorwaarden
Kostprijs voor de vierdaagse opleiding is 850 euro per persoon (inclusief handouts, broodjeslunch en koffie). Bij inschrijving ontvang je van ons een factuur.
Locatie
Expertisecentrum Dementie Vlaanderen vzw
Lokkaardstraat 8 B-2018 Antwerpen
t +32 (0)3 609 56 14
Vanuit het station Antwerpen-Centraal kan het expertisecentrum makkelijk bereikt worden door tram 2 (richting Hoboken – P+R Merksem) of tram 6 (richting P+R Olympiade – P+R Luchtbal) te nemen. Deze rit duurt ongeveer 10 minuten.